Reken er maar niet op

De schoolinspectie maakt zich al jaren zorgen over de rekenvaardigheid van de Nederlandse jeugd en men heeft regelmatig de noodklok geluid. In diverse krantenartikelen worden de redactiesommen of wel realistische sommen gehekeld want als je niet talig bent of Nederlands niet je moedertaal is ga je de som niet ontdekken in de tekst. En dat komt dan omdat je zo vreselijk bezig bent met die tekst te snappen.

Dat lijkt mij niet iets dat nu pas aan de gang is, het voelt of dit al jaren aan het gebeuren is en inmiddels heeft het er alle schijn van dat we daar nu de zure vruchten van gaan plukken want leerlingen die van de Havo naar het HBO gaan krijgen Wiskunde bijles omdat het rekenen voor de economielessen anders niet gaat lukken. Heb je hakken over de sloot een voldoende gehaald dan mag je toch verder en hobbel je door met onvoldoende basis. Dus ook gewoon door naar de Universiteit en dan een baan op een Ministerie.

Dat teksten lezen en daar de rekensommen in vinden toch wel heel belangrijk is staat als een paal boven water maar als je de basisprincipes niet onder de knie hebt komt er van het hogere rekenwerk ook niet veel terecht. Ieder huis heeft een goed fundament nodig om verder op door te bouwen.

Deze week was er een schrijnend voorbeeld van het falende rekenonderwijs.
De Minister van Economische zaken en Klimaat had vorig jaar van haar ambtenaren een rekensom gekregen over de energiekostenstijging die ‘best wel meeviel’ en vond dat de energie vergelijkers de burgers toch vooral ‘niet bang moesten maken’. Nu blijkt echter dat het Ministerie van verouderde cijfers is uitgegaan, verouderde cijfers! En nu zitten de burgers met de gebakken peren want energie wordt duurder en dient netjes betaald te worden als je het gebruikt.

Van het adagium dat we er allemaal wat op vooruit gaan is niets meer over, sterker nog twijfels ontstaan nu over alle andere ministeriële berekeningen, die gedaan zijn. Zullen ze op andere departementen wel de juiste ambtenaren hebben zitten die snappen met welke cijfers ze rekenen? En realistisch genoeg zijn om uit alle overheidstekst, die ze dagelijks op hun bureau krijgen, de werkelijke som te halen?

Het zou zo fijn zijn als de uitkomst van deze optelsom van problemen positief is maar ik denk stilletjes: Reken er maar niet teveel op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *